De redacteuren van Vragen & Antwoorden verzorg(d)en de quizredactie voor heel wat tv-programma’s. Een greep daaruit:

  • intelligente kennisquizzen: Twee voor Twaalf, Per Seconde Wijzer, Slag bij Nieuwpoort
  • spelprogramma’s vol creatieve ‘nonsens’ en triviale kennis: Ik hou van Holland, De Jongens tegen de Meisjes, Bij Ron of André, Bingopaleis
  • laagdrempelige puzzelprogramma’s: Puzzeltijd, Woordzoeker;
  • grote quiz- en showprogramma’s: Weet ik veel, Een tegen 100, Miljoenenjacht, Lotto Weekend Miljonairs, Heartbeat, Kies de kluis, Pointless, Kiezen of delen
  • slimme taalquizzen: Mijnheer Van Dale wacht op antwoord, Tien voor Taal, Stabilo Spellingstrijd

En nog veel meer: Achmea Kennisquiz, PlaceMatch, Back 2 School, Love Letters, TROS Sportquiz, 80’s & 90’s quiz, Puzzeltijd, Woordzoeker en ga zo maar door.


Wat nadere informatie over een aantal programma’s:

Per seconde wijzer, Twee voor twaalf, Slag bij Nieuwpoort

Het spreekt vanzelf dat de redactionele inhoud van de Rolls Royces onder de kennisquizzen onder een loep ligt. Alles moet kloppen. Vragen & Antwoorden draait dan wel draaide er haar hand niet voor om: uitdagend moeilijke vragen in Twee voor twaalf, slimme rijtjes in Per seconde wijzer en interessante kunst- en geschiedeniskwesties in Slag bij Nieuwpoort.

Ik hou van Holland, De Jongens tegen de Meisjes

Al gaat het in deze gezellige spelprogramma’s niet om harde kennis, maar vooral om plezier, de vragen moeten natuurlijk wel kloppen. En een handvat zijn om lol met elkaar te kunnen maken. Zo kwam Nederland te weten hoeveel het zwaarste kippenei dat ooit in Nederland is aangetroffen woog (215 gram) en wie vaker “ik hou van jou” zeggen terwijl ze het eigenlijk niet menen (vrouwen).

Miljoenenjacht, Een tegen 100, Kiezen of Delen, Heartbeat, Weekend Miljonairs, Kies de Kluis

Bij quizzen waarin kandidaten bedragen tot 5 miljoen euro kunnen winnen, is het van groot belang dat vragen en antwoorden voor de volle 100% kloppen. Dat vergt, naast de nodige creativiteit, boekhoudkundige precisie bij het raadplegen van de juiste bronnen en een ondubbelzinnige formulering. Het spreekt vanzelf dat Vragen & Antwoorden altijd streeft naar de hoogst mogelijke graad van perfectie.

Mijnheer Van Dale wacht op antwoord / Tien voor Taal

In deze wekelijkse pittige taalquizzen werden twee teams getest op hun kennis van de Nederlandse taal. Schrijvers als Midas Dekkers, Manon Uphoff en Herman-Pieter de Boer en beroemdheden als Willem Nijholt, Jules Deelder en Jan Kuitenbrouwer beten hun tanden stuk op de steeds wisselende creatieve taalspelletjes: van spreekwoorden tot synoniemen, van anagrammen tot het woordenboekspel, van dicteetjes tot cryptokronkels.


Kortom, multiple choice, wat hoort bij wat, lijstjes, open vragen nodig? Roept u maar, want Vragen & Antwoorden voelt zich thuis in de studio.